Barion Pixel

Hulladékbevallás

Az utóbbi évek folyamatos szigorításai során mind az EU-s, mind a hazai jogszabályi környezet is egyre inkább megköveteli, hogy a vállalatok felelősen, kötelezettségként tekintsenek a hulladékgazdálkodás területére.

A hulladékbevallást és az ahhoz szükséges nyilvántartást a hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló 309/2014. (XII.11.) Korm. rendelet szabályozza.

Amennyiben szeretné tudni van-e bevallási kötelezettsége, vagy szeretne szakszerű segítséghez jutni, és mentesülni az adatszolgáltatási kötelezettség benyújtásával kapcsolatosan felmerülő problémák alól, kérje egyszeri felmérés szolgáltatásunkat, mely alapján megállapítjuk, van-e bevallási kötelezettsége, és ajánlatot készítünk cége egyedi igényeire szabva:

Március 1. az éves hulladékbevallás benyújtásának határideje, ne maradjon le!
Bízza szakértőinkre!

Miért válassza szakértő csapatunkat?

 • Naprakészek vagyunk az egyes adatszolgáltatások teljesítésével kapcsolatos teendőkkel és határidőkkel.
 • Nyomon követjük milyen kötelezettségei vannak, így biztosítva, hogy vállalkozása ne kerülhessen a hatóság látókörébe.
 • Optimalizálni tudjuk az adatszolgáltatást, így időt és munkaórát spórol meg.
 • Szakértőnk pontos adatokat kér be, kizárva a felesleges papírmunkát.
 • Rendszert alakítunk ki a strukturáltabb adatgyűjtés érdekében.
 • Amennyiben szükséges, felvesszük a kapcsolatot a hulladékelszállító, -kezelő szervezetekkel, a hiányzó adatok bekérése érdekében.
 • Ellentmondásos adatok esetén, szakértőnk tudja korrigálni azokat, és átlátja a komplex problémákat.
 • Minimalizáljuk a hibalehetőségeket a beadás során.
 • Naprakészek vagyunk a beadandó űrlapokkal, és azok kitöltésével kapcsolatban.
 • Kezeljük vállalkozása azonosítóit, hivatalos regisztrációit.
 • Naprakészen tudjuk javítani a környezetvédelmi hatóság által jelzett hibákat az adatszolgáltatásokban, rendszerint a kötelezett szervezet bevonása nélkül.

A hulladékbevallás mindig fontos feladat a különböző szervezeteknek, amely elkészítése többnyire ugyan évi egyszer esedékes, mégis a legtöbb vállalkozásnak nehézséget okoz. Az ezzel együtt járó adatszolgáltatási kötelezettség jellemzően sok plusz erőforrást emészt fel, az eltérő adatstruktúrák és nyilvántartások kezelése pedig kihívást jelent a cégeknek a hétköznapi működés során, hozzáértő szakértő bevonása nélkül.

Kiket érinthet a bevallási kötelezettség:

 • hulladékot termelnek
 • hulladékot gyűjtenek
 • hulladéklerakó üzemet üzemeltetnek

A hulladék kereskedője és kezelője minden esetben adatszolgáltatásra kötelezett.

Mikor keletkezik adatszolgáltatási kötelezettség?

A hulladéktermelőnek akkor szükséges adatszolgáltatást teljesíteni, ha telephelyeként a tárgyévben képződött és birtokolt hulladék összes mennyisége eléri a kormányrendeletben meghatározott mennyiségek bármelyik kategóriáját:

 • veszélyes hulladék esetén a 200 kg-ot,
 • nem veszélyes hulladék esetén a 2000 kg-ot,
 • nem veszélyes építési-bontási hulladék esetén az 5000 kg-ot.

Abban az esetben, ha bármely kategóriában eléri a hulladék mennyisége a fenti küszöbértéket, a hulladékbevallást az összes kategória esetében be kell nyújtani.

Minden olyan vállalkozás, aki egyéb hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkezik, a fenti küszöbértékektől függetlenül éves adatszolgáltatásra kötelezett.

Mikor kell az éves kötelezettségnél gyakrabban teljesíteni adatszolgáltatást?

A nem veszélyes hulladékot hasznosító vállalkozásoknak, valamint minden olyan esetben amikor a cég rendelkezik veszélyes hulladékokra vonatkozó hulladékgazdálkodási engedéllyel, negyedéves rendszerességgel kell adatot szolgáltatni az Országos Hulladékgazdálkodási Hatóság részére. Fontos különválasztani azonban ezen vállalkozásokat azon hulladéktermelőktől, akiktől veszélyes hulladékot szállítanak el valamilyen formában, hiszen ez nem jelenti automatikusan a negyedéves adatszolgáltatási kötelezettség keletkezését.

Meddig kell a hulladékkal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségeknek eleget tenni?

Az adatszolgáltatásra kötelezett hulladéktermelőnek a képződött hulladékról évente, a tárgyévet követő év március 1-ig szükséges az adatszolgáltatást megtenni, azaz a 2023-as évre vonatkozóan 2024. március 1-ig.

A gyűjtő, a kereskedő és a hulladékkezelő:

 • a nem veszélyes hulladékgyűjtéséről, kereskedelemre és kezelésre történő átvételéről évente, a tárgyévet követő év március 1-ig szükséges az adatszolgáltatást megtegye,
 • a veszélyes hulladék gyűjtésre, kereskedelemre és kezelésre történő átvételéről negyedévente, a tárgynegyedévet követő 30. napig kell adatot szolgáltatnia a környezetvédelmi hatóság részére.

Így már talán érthető, hogy a hulladékgazdálkodási bevallások teljesítése nem is olyan egyszerű feladat. Ahogy minden más területen, a hulladékgazdálkodás területén is folyamatosan változnak a jogszabályok, így ezekkel is érdemes napra késznek lennie, folyamatosan tisztán látnia.

Március 1. az éves hulladékbevallás benyújtásának határideje, ne maradjon le!
Bízza szakértőinkre!

Amennyiben szeretne bővebb információkhoz jutni a témával kapcsolatban, olvassa el blog bejegyzésünket az alábbi linkre kattintva.

Ügyfélszolgálat

Üdvözlöm, miben segíthetek?

Úgy látom, még nem jelentkezett be rendszerünkbe, ezért csak regisztrációval és bejelentkezéssel kapcsolatos információkkal tudok szolgálni. A teljes tudásommal csak bejelentkezés után tudom segíteni Önt!

Felmérés